Politiet: Vi forhindrede fodboldballade med massivt opbud
Mere massivt, end det normalt er tilfældet i Danmark ved andre højrisikokampe, som er kampe, hvor politiet er ekstra opmærksom på mulige fanoptøjer.
- Jeg kan godt sige, at den her har været helt oppe i top, i forhold til at vi har brugt rigtig mange ressourcer - også i forhold til at det er en fodboldkamp, siger Peter Dahl, der er chef for beredskabet i Københavns Politi.
Grunden til den massive tilstedeværelse var, at FCK's sidste kamp i dette års Champions League-gruppespil var imod netop Dortmund.
Nogle grupperinger blandt Bundesliga-klubbens fans har nemlig et venskabsforhold til grupperinger i Brøndbys fanmiljø. Og fangrupperinger i FC København har et venskabsforhold til grupper blandt Hamburger SV's fans.
Det fik politiet til at indføre skærpede strafzoner omkring Parken, hvilket betød, at straffen for visse former for kriminalitet kunne stige til det dobbelte i zonen. Det drejede sig om eksempelvis vold, hærværk og grov forstyrrelse af den offentlige orden.
- I det her scenarie har vi haft fire fangrupperinger, fordi både FCK og Dortmund har relationer til venskabsklubber, siger Peter Dahl.
- For Dortmunds vedkommende Brøndby, som har et modsætningsforhold til FCK, og for FCK's vedkommende HSV, som nede i Tyskland har et modsætningsforhold til Dortmund.
- Det er ikke så tit, det sker, at vi har fire fangrupperinger, som har relationer til hinanden.
På trods af uroligheder tirsdag aften, hvor 13 personer blev frihedsberøvet, og anholdelser i forbindelse med selve kampen onsdag aften, så mener Peter Dahl, at politiets arbejde lykkedes.
Han oplyser, at politiet har set, at der har været et stort ønske om at komme i infight fangrupperingerne imellem.
- Vi kunne onsdag konstatere, at 200-300 Brøndby- og Dortmund-fans stadig var forsamlet ude på Vestegnen, hvor vi så også var til stede, siger han.
- De valgte ikke at tage ind til København. Det har måske været, fordi de så hvad der skete dagen før, da de gjorde det.
Da FC København og Dortmund tidligere i sæsonen mødtes i Tyskland, var Brøndby-fans rejst til Tyskland.
Dengang blev det til ballade, overfald og anholdelser i Dortmund. Det har man i højere grad undgået i København.
- Der er ingen tvivl om, at elementerne, til at det her kunne gå galt, har været til stede, siger Peter Dahl.
- Så vi sidder tilbage med en fornemmelse af, at vores indsats har forhindret, at det har udviklet sig.
Allerede inden kampen var det afgjort, at de forsvarende danske mestre ikke kunne avancere fra gruppespillet.
Kampen endte 1-1, og dermed fortsætter FCK, trods sit exit fra turneringen, den imponerende hjemmebanestatistik i Champions League.
Kun en gang har den danske hovedstadsklub tabt en gruppespilskamp i turneringen på eget græs. Det var i 2013/2014-sæsonen, hvor de senere vindere af turneringen, Real Madrid, vandt 2-0.
/ritzau/