Annonce
Annonce
Annonce
Flere
Annonce
Annonce
Annonce

Problembarnet har ramt sit livs form: Juve-profil udfylder det franske midtbanehul

Adrien Rabiot scorede landsholdsmål nummer tre i karrieren, da Frankrig i gruppespillets første runde besejrede Australien med 4-1.
Adrien Rabiot scorede landsholdsmål nummer tre i karrieren, da Frankrig i gruppespillets første runde besejrede Australien med 4-1. Kirill Kudryavtsev/AFP
Som 27-årig har Adrien Rabiot ramt sit livs form. Både på klubplan og for landsholdet. For i efteråret har han været en stor profil i Juventus, og ved årets VM gør han det forrygende for Frankrig.

Det har været en omtumlet karriere for 27-årige Adrien Rabiot.

Som ungdomsspiller nåede Rabiot forbi flere forskellige akademier, end mange fodboldspillere når at repræsentere på seniorplan i løbet af karrieren. Først i Créteil, så i Alfortville, så igen i Créteil, dernæst i Manchester City, Pau og Pôle Espoirs, før han endte i Paris Saint-Germain.

Men talentet har altid været der. Det er 12 år siden, Rabiot for første gang repræsenterede Frankrig på landsholdsplan. Dengang var det på U16-landsholdet, og siden har den stærke midtbanespiller været gennem rækkerne. U17, U18, U19, U20, U21. Ingen undtagelser.

Som senior lod det helt store gennembrud dog vente på sig, for selv da det lykkedes for Rabiot at etablere sig på førsteholdet i Paris Saint-Germain, blev han aldrig rigtigt en del af Didier Deschamps’ franske landshold.

Kontroverser på rad og række

Måske kiggede Deschamps i en anden retning, fordi franskmændene altid har været ret stærkt besat på den centrale midtbane. Måske var det også fordi, Adrien Rabiot ganske ofte har været i mediernes søgelys for alt muligt andet end sine evner på fodboldbanen.

I PSG og i Frankrig er Rabiot nemlig kendt som lidt af et problembarn med lidt af en problem-mor. Franskmandens mor, Veronique Rabiot, har således ofte blandet sig i sønnens karriere.

Da Rabiot i sin seniorkarrieres spæde år var i forhandlinger om et skifte til italienske Roma, var det således angiveligt mor Veronique, der fik afsporet dette, da hun under et møde med romernes sportsdirektør, Walter Sabattini, krævede at få lov at snakke med cheftræner Rudi Garcia.

27-årige Adrien Rabiot var her, der og alle vegne, da Frankrig slog Australien i første runde af årets VM-gruppespil.
27-årige Adrien Rabiot var her, der og alle vegne, da Frankrig slog Australien i første runde af årets VM-gruppespil.Opta by Stats Perform

Adrien selv har dog også gjort sig uheldigt bemærket ved mange lejligheder. I oktober 2018 blev både Rabiot og Kylian Mbappé således droppet til startopstillingen i PSG af daværende cheftræner Thomas Tuchel, fordi de to franskmænd kom for sent til en kampforberedende træning.

I januar 2019 blev Rabiot sågar sendt til reserverne i PSG for at træne, da han nægtede at forlænge sin aftale med pariserne og desuden ikke havde optrådt en eneste gang på førsteholdet i den forudgående måned. I marts samme år gik det helt galt for Rabiot, da han blev suspenderet af PSG. Franskmanden var nemlig taget på natklub efter et 3-1 nederlag til Manchester United i Champions League.

Nøglespiller i Serie A

Så i juli 2019 gik den ikke længere. Selvom Rabiot havde optrådt 150 gange for PSG i Ligue 1 siden debuten i 2012, så sluttede ægteskabet mellem Rabiot og PSG ikke ligefrem lykkeligt ovenpå de mange kontroverser i månederne op til.

Turen gik til Torino for Rabiot, der landede en kontrakt med storholdet Juventus, og det er altså her, i det italienske, at Rabiot for alvor har ramt det niveau, mange franskmænd har håbet, at han kunne finde.

For Rabiot er ikke bare fast mand på Max Allegris Juve-mandskab, han er også en af de bedst præsterende og mest toneangivende spillere. I sine tre hele sæsoner i Italien har Rabiot optrådt henholdsvis 37, 47 og 45 gange, og i denne sæson er det allerede blevet til 16 optrædener.

Og vigtigst af alt, så har Rabiot formået at bygge på i sit spil. For med sin imposante fysik, er Rabiot begyndte at finde mere ind i modstandernes felt, hvor han i denne sæson har scoret hele fem mål i de 16 optrædener.

Erstatning for verdensmesterduo

De gode præstationer i Juventus er ikke gået ubemærket hen for Didier Deschamps, der for alvor inviterede Rabiot ind i den franske landsholdsvarme i løbet af 2021, hvor Rabiot spillede hele 13 landskampe – og kom på tavlen en enkelt gang.

Men heller ikke forholdet til Deschamps har været helt problemfrit, for da VM blev afholdt i Rusland for fire år siden, nægtede Rabiot slet og ret at stå på standby i tilfælde af en skade kort før turneringen. Enten måtte Deschamps udtage ham, eller også kunne han bare lade være. Og så lod den franske landstræner være.

Det gjorde han ikke i år. Og det fortryder han næppe. For i Paul Pogba og N’Golo Kantés fravær, de to vigtigste centrale midtbanespillere i Frankrigs VM-triumf for fire år siden, er Rabiot en af de spillere, der virkelig har samlet handsken op.

Adrien Rabiot og Aurélien Tchouaméni har sammen leveret gode indsatser på den franske midtbane i Qatar.
Adrien Rabiot og Aurélien Tchouaméni har sammen leveret gode indsatser på den franske midtbane i Qatar.Opta by Stats Perform

Sammen med Real Madrids Aurélien Tchouaméni, har Rabiot haft strålende kampe ved slutrunden i Qatar, særligt i den indledende 4-1-sejr over Australien, hvor den efterhånden 27-årige franskmanden både kom på tavlen og fik lagt op til et mål.

Når Frankrig lørdag møder England i et europæisk brag af en VM-kvartfinale, skal franskmændene altså håbe, at det bliver den brusende, dynamiske, målfarlige udgave af Adrien Rabiot, der indfinder sig på grønsværen, og ikke det problembarn, Rabiot i sin PSG-tid var kendt for at være.

Kampen mellem Frankrig og England sparkes i gang klokken 20 dansk tid og kan følges på Flashscore.