Sportsøkonom til Flashscore om Chelseas mulige brud på FFP: Det er ikke en klub der handler i Netto
Tidligere har der verseret sager mod Manchester City og PSG, og nu begynder det at murre lidt i krogene om, at også Chelsea er kommet på kant med reglerne.
For Chelsea har i dette transfervindue været voldsomt aktive. Transfersummer er en svær størrelse at komme ind på, da det typisk er kildeafhængigt, men Chelsea skulle efter sigende have brugt på den dyre side af 150 millioner pund, eller hvad der svarer til mere end 1,2 mia. danske kroner. De mange penge er blevet brugt på unge talenter, der i den forbindelse er blevet bundet op på uset lange kontrakter.
Flashscore.dk har snakket med sportsøkonom Kenneth Cortsen fra University College Nordjylland, for bedre at kunne forstå Chelseas fremgangsmåde, og om den kommer til at danne præcedens fremadrettet.
”Kernen i al professionel fodbold, set fra et sportsøkonomisk perspektiv, er at investere i talent i jagten på at maksimere muligheden for at vinde fodboldkampe, da det gavner hele klubbens økosystem, og dermed bundlinjen rent forretningsmæssigt”, udtaler Cortsen og bemærker, at Chelsea over tid har manifesteret sig på den økonomiske front under først Roman Abramovichs ejerskab og nu senest med amerikanske Todd Boehly som ejer.
”Chelsea er ikke en klub, der handler i Netto, men et transfermarked som dette vækker selvsagt opsigt” siger Cortsen, og kommer ind på, hvad der stikker ud, hvad Chelseas transfers angår:
”Det er unge spillere på meget lange kontrakter. Vi snakker både syv- og otte-årige kontrakter. Det er ikke tilfældigt. Det er en metode og en strategi, der bærer præg af, at man forsøger at fordele afskrivningen af ikke fuldt udviklede spillere over en lang periode”.
Som reglerne er nu, så er det tilladt at fordele afskrivningen af transfersummen over kontraktens løbetid, så Chelsea er ikke på kant med loven som sådan.
”Problemet, som jeg ser det med Financial Fair Play, er, at de store klubber med en stor juridisk afdeling kan finde løsninger, der tilgodeser dem selv”, siger Kenneth Cortsen til Flashscore.
Udfordringen med de lange kontrakter kan være, at man hænger på økonomiske forpligtelser lagt ud i fremtiden, også selvom spillerne bliver skadede eller ikke præsterer, som man havde håbet på. Det mener Cortsen dog Chelsea har taget højde for:
”Der vil være en videresalgsværdi når vi snakker de unge spillere. Transfer-aktiviteter er et transformationsøkonomisk fænomen, som kan påvirke klubber med positivt eller negativt fortegn. Nogle spillere tjener sig selv ind over tid med trøjesalg, sponsoraktivering etc., men med Mudryk, Madueke etc. er man bevidste, at om det ikke nødvendigvis er tilfældet med dem”.
Der er selvfølgelig, selv for klubber af Chelseas kaliber, en risiko med forbundet den strategi. ”Der er altid en ny stjerne om hjørnet. Så hvis du har dine penge bundet op på en bestemt position, så kan du misse muligheden for at hente det seneste stjerneskud”, siger Cortsen og uddyber skismaet om de meget lange kontrakter:
”På den ene side tager de højde for Financial Fair Play, men på den anden side kan det risikere at blive et benspænd”.
Afslutningsvist påpeger Cortsen dog nogle mere strukturelle problemer på europæisk plan: ”Der er stor forskel på, hvordan de nationale forbund tillader deres klubber at handle. Især Spanien har nogle helt andre ”governance-regler” end i Premier League, og det skævvrider den europæiske konkurrence”.
UEFA snakkede om solidaritet og en velfungerende fodboldpyramide, ovenpå tankerne om European Super League der truede fodbolden som vi kender den i dag.
”De udtalelser bliver knap så autentiske, hvis man ikke sørger for at reglerne er ens for alle”, afslutter sportsøkonomen.
Om strategien så bliver en succes for Chelsea, vil kun tiden kunne vise.