Annonce
Annonce
Annonce
Flere
Annonce
Annonce
Annonce

Suspekte klubkøbere skal udfordres af ny britisk fodboldmyndighed

Ritzau/Reuters
Fans ankommer til Old Trafford.
Fans ankommer til Old Trafford.OLI SCARFF/AFP
Udenlandske rigmænd og konsortier, som køber sig ind på det engelske fodboldmarked, er efterhånden blevet et hyppigt forekommende, men nu vil Storbritannien oprette en myndighed, der kan sige nej til aspirerende klubejere.

Det fremgår af et udkast til et dokument, som er blevet frigivet af den britiske regering.

Dokumentet viser, at den britiske regering vil oprette en uafhængig myndighed, som skal stå for at give fodboldklubber licens til at operere, sanktionere dem efter behov og godkende køb af klubber.

Det sker, efter at debatten om udenlandske rigmænd, der kritiseres for at "sportswashe" deres omdømme med kæmpe sportsinvesteringer, er tiltaget.

Storbritanniens premierminister, Rishi Sunak, siger, at forslaget vil "beskytte vores smukke sport for fremtidens generationer".

"Trods sportens succeser både herhjemme og i udlandet ved vi, at der er store udfordringer, som truer både store og små klubber", siger han.

"De nye og modige planer flytter fansene tilbage i hjertet af fodbold og beskytter den rige historie og de mange traditioner, som vores elskede klubber står for."

Flere store klubber i den bedste engelske fodboldrække er blevet kritiseret for at forfalde til "sportswashing". Begrebet dækker over lande, som bruger store investeringer i sport til at forbedre deres omdømme, selv om de står over for anklager om eksempelvis brud på menneskerettigheder.

Newcastle United blev eksempelvis i 2021 købt af en saudiarabisk investeringsfond, som er ejet af den saudiarabiske kongefamilie.

Også det emiratarabiske ejerskab af Manchester City har fået kritik. Senest har det været på tale, at kæmpeklubben Manchester United kunne komme på qatarske hænder.