Svømmechef anerkender: "Vi har svigtet de svømmere, som flyttede deres karriere til udlandet"
Lars Robl tiltrådte som sportschef i Dansk Svømmeunion efter et tilsvarende job hos Dansk Kano og Kajak Forbund i oktober 2021.
Robl´s opgave var bl.a at lave en ny strategi efter den såkaldte svømmesag. En strategi der mest handlede at komme væk fra den mistrivsel, der herskede.
“Vi har aldrig lavet som gode resultater som dengang, men det havde så nogle uheldige konsekvenser. Der foregik nogle uacceptable ting i forhold til udviklingen af svømmerne", siger Lars Robl. I strategiprocessen fik Robl indtrykket af at de svømmere, der havde henlagt en del af karrieren til udlandet, blev ignoreret
“Vi oplevede at hvis svømmerne tog til udlandet, så var det farvel og tak. Der blev ikke fulgt op på atleterne fra hverken forbund eller landstræner. “Svømmerne følte sig svigtet uanset hvilket niveau de svømmede på. “Det synes jeg ikke er ordentligt. Det har har vi ikke råd til som forbund. Vi kan ikke tillade os andet end at støtte op om atleterne”, siger Lars Robl.
“Man risikerer jo at svømmerne stopper karrieren, når de returnerer til Danmark, hvis man ikke bevarer kontakten” understreger Lars Robl og pointerer, at det typisk er klubtrænerne, der har den umiddelbare kontakt til svømmerne. Lars Robl har ønsket, at atleten tager mere ansvar for egen udvikling, og her skal unionen i højere grad støtte op om atleterne, hvis de gerne vil til udlandet.
Det er kommet Signe Bro til gode efter at hun i september sidste år startede på Spaniens nationale træningscenter i Sant Cugat, nær Barcelona. I starten startede det som en løs ide', men Signe fik blod på tanden efter en samtale med Lars Robl.
”Når en, som har stor interesse i, at jeg svømmer i Danmark, ligefrem opfordrer mig til at prøve udlandsmuligheden af… Det var så betryggende og blev tungen på vægtskålen,” siger Signe Bro til SvømDanmark.
SvømDanmarks opbakning gav Signe endnu mere mod på projektet, som efterfølgende har vist sig at gøre en stor forskel for hende.
Knap to måneder efter skiftet svømmede hun nemlig dansk rekord på 200 meter fri: ”Det var resultatet af, at jeg fra start købte 100 % ind på konceptet,” siger Signe Bro og uddyber: ”Træningsniveauet er voldsomt højt, og det gælder, uanset om vi svømmer arm, ben eller i dragt. Der er ikke plads til at svømme dårligt, og har du en offday, kommer du til at hænge alene ved bassinkanten. Jeg har aldrig racet så meget i mit liv. Til hver eneste træning giver alle alt for at vinde, og ingen er bange for at tabe. Det er så kompetitivt, og det har styrket og været med til at udvikle nye sider af af mig.”