Annonce
Annonce
Annonce
Flere
Annonce
Annonce
Annonce

Sven Göran-Eriksson er død efter længere tids sygdom

Opdateret
Sven Göran-Eriksson nåede at sige farvel til fodboldverden.
Sven Göran-Eriksson nåede at sige farvel til fodboldverden.OLI SCARFF/AFP
Den tidligere svenske toptræner Sven Göran-Eriksson er død, oplyser familien i en pressemeddelelse ifølge Sky News.

Den ikoniske svenske træner Sven Göran-Eriksson nåede at stå i spidsen for Manchester City, det engelske landshold og mange andre store adresser.

Denne mandag er svenskeren afgået ved døden i en alder af 76 år.

Det oplyser familien i en pressemeddelelse.

Eriksson, der gik under kælenavnet "Svennis", var ramt af kræft i bugspytkirtlen og fortalte i januar til Sveriges Radio, at han i bedste fald havde et år tilbage at leve i.

Ifølge pressemeddelelsen døde han mandag morgen, mens han var omgivet af børn, børnebørn og anden familie. Samtidig beder familien om ro til at sørge.

"Han er gradvist blevet dårligere. Han har ikke gået og været ude så meget, men har været meget mere inde på det seneste. Men han har holdt humøret oppe, aldrig klaget, men været positiv," siger hans agent Bo Gustavsson til SVT Sport.

"Så indså jeg, at det ville komme, og at det nok ikke ville tage så lang tid - men jeg var ikke forberedt på, at det ville ske så hurtigt."

Eriksson fik sit gennembrud som træner i perioden 1979-1982, hvor han stod i spidsen for IFK Göteborg, også kendt som "Blå/Vitt". 

Den tid kulminerede i netop 1982, da IFK Göteborg vandt både mesterskabet, pokalturneringen og ikke mindst ganske sensationelt UEFA Cuppen.

Den sæson blev startskuddet til en lang og imponerende karriere, der startede i Benfica, bragte ham forbi fire, italienske storklubber samt som nævnt det engelske landstrænerjob.

Eriksson blev Englands første udenlandske landstræner i 2001 og stod i spidsen for landets såkaldte 'gyldne generation'. Svenskeren førte England til kvartfinalerne ved tre store turneringer i løbet af fem år og hjalp Three Lions til en femteplads på FIFA's rangliste.

Han trak sig fra rollen efter VM i 2006 og stod senere i spidsen for Mexicos og Elfenbenskystens landshold.

Eriksson stod i spidsen for 12 klubber i løbet af sin succesfulde karriere, herunder Manchester City, Leicester, Roma og Lazio, og han vandt 18 trofæer i processen.

Hans tid i Lazio alene bød på syv trofæer, herunder Serie A-titlen, to italienske pokaler, den europæiske Cup Winners' Cup og UEFA Super Cup.

Efter offentliggørelsen af sin kræftdiagnose brugte Eriksson tid på at besøge nogle af sine tidligere arbejdsgivere, herunder Lazio. 

Han er også livslang Liverpool-fan og fik sit ønske opfyldt om at føre de røde ud på Anfield, da et Liverpool Legends-hold mødte Ajax i en velgørenhedskamp i marts.

Eriksson kaldte begivenheden "et minde for livet", da Liverpool vandt kampen 4-2.

Eriksson har været åben og optimistisk på trods af sin diagnose og har tidligere sagt, at han håber at blive husket som en "positiv fyr".

"Jeg har haft et godt liv. Jeg tror, vi alle er bange for den dag, vi dør, men livet handler også om døden," sagde han i slutningen af sin nyligt udgivne dokumentarfilm 'Sven'.

"Man må lære at acceptere det for, hvad det er. Forhåbentlig vil folk til sidst sige: 'Ja, han var en god mand', men det er ikke alle, der vil sige det."

"Jeg håber, I vil huske mig som en positiv fyr, der prøvede at gøre alt, hvad han kunne. "

"Du skal ikke være ked af det, men smile. Tak for alt, trænere, spillere, publikum, det har været fantastisk. Pas på dig selv, og pas på dit liv. Og lev det."