Annonce
Annonce
Annonce
Flere
Annonce
Annonce
Annonce

Talentchef ser tegn på mere håndboldsucces i fremtiden: Fundamentet er rigtig lovende

Ritzau
Årets VM-topscorer, Mathias Gidsel, er langt fra den eneste spændende, unge dansker, der de seneste år er brudt igennem.
Årets VM-topscorer, Mathias Gidsel, er langt fra den eneste spændende, unge dansker, der de seneste år er brudt igennem. Jonathan Nackstrand/AFP
Der er god grund til at tro, at succesen i dansk herrehåndbold på landsholdsplan varer ved.

Talentudviklingsmiljøet er på et højt internationalt niveau, og i årene fremover vil der komme endnu flere topspillere til at give Nikolaj Jacobsen hovedpine, når han skal udtage sit landshold.

Det forventer talentchefen i Dansk Håndbold Forbund (DHF), Søren Skaastrup Frydendal.

"Vi har nogle spændende og brede årgange på vej. Og en ting er, at vi kan udtage et ungdomslandshold med 16 talentfulde spillere, men dertil kommer jo også de spillere, som først slår igennem senere i deres karrierer."

"Det giver os samlet en stor talentmasse, og der er nogle meget spændende spillere på vej. Så på kort og lang sigt kan og skal vi dominere i verdenseliten. Det vil altid være vores ambition at have et hold af lutter verdensklassespillere," siger talentchefen.

Under VM-slutrunden - og i de seneste år - har Danmark og Nikolaj Jacobsen høstet ros for løbende at være i gang med et generationsskifte.

Yngre spillere som Emil Jakobsen, Mathias Gidsel og Simon Pytlick var blandt de bærende spillere under VM, mens talentfulde Mads Hoxer og Lukas Jørgensen også fik mesterskabserfaring.

Landsholdets arvinger skal stå klar, når aldrende profiler som Niklas Landin, Henrik Møllgaard og Mikkel Hansen enten selv siger stop eller bliver udfaset på landsholdet. Og til den tid vil flere talenter stå i kø.

"Vores fundament er rigtig lovende. Og så skal man huske, at mens et ungdomslandshold typisk består af to årgange, så består et A-landshold af mange flere årgange."

"Så egentlig skal vi finde to-tre spændende spillere per årgang, og det er ikke noget problem. Det svære er at spå om, hvem det bliver, når de kun er 18 år," siger Søren Skaastrup Frydendal.

I 2022 blev U18-landsholdet nummer seks ved EM, mens U20-landsholdet blev nummer otte ved EM.

De resultater er dog ikke retvisende for Danmarks reelle niveau i de årgange, hvorfra næste generation af landsholdsspillere skal komme, mener talentchefen.

"Det er ikke nødvendigvis et mål for os at vinde ungdomsslutrunder, selv om vi selvfølgelig stiller op med ambitionen om et topresultat. Det overordnede mål er at udvikle spillere, der på seniorplan kan vinde guld til Danmark. Den tilgang er der ikke i alle lande."

"Vores historie viser, at vi er rigtig godt med i den internationale talentudvikling, men vi skal blive ved med at holde fokus, for vi kan se, at der er lande som investerer mange flere ressourcer i talentudvikling, end vi har mulighed for," siger han.

Han mener, at den danske talentudvikling udmærker sig ved, at der er et godt og tæt samarbejde mellem de enkelte klubber og DHF.

Samtidig er der et fokus på "bløde værdier" for at undgå, at potentielle toptalenter kører sur i håndbolden. Det er en del af en ny talentstrategi, der er på vej i DHF.

"Både vi og klubberne er meget bevidste om, at der også rører sig andre ting end håndbold i spillernes liv. Vi skal have hele deres tilværelse til at hænge sammen - for eksempel med skolegang - og det skal skinne igennem, at det er sjovt at spille håndbold."

"Vi tror meget på det miljø, der er i klubberne. Vi gør ikke som i andre lande, hvor de samler de største talenter og lader dem træne sammen, fra de er 14 år, til de er voksne. Vi har respekt for, at ikke alle spillere og mennesker er ens," siger talentchefen.