Annonce
Annonce
Annonce
Flere
Annonce
Annonce
Annonce

Teenage-svømmestjernen Summer McIntosh gør sig klar til at blive superstjerne

Teenage-svømmestjernen McIntosh gør sig klar til at blive superstjerne
Teenage-svømmestjernen McIntosh gør sig klar til at blive superstjerneAFP
Det canadiske vidunderbarn Summer McIntosh levede op til hypen ved at vinde en olympisk guldmedalje i Paris, og teenagesvømmesensationen er på vej til at blive superstjerne. Hun er stadig kun 17 år, men hun har alle forudsætninger for at blive den næste store stjerne, og det gælder ikke kun i bassinet.

Svømmeverdenen har længe talt om hendes enorme talent, og det eneste spørgsmål var, om hun kunne overføre det til den største scene af alle - et trykkogerstadion med 15.000 skrigende fans ved OL i Paris.

Det svarede McIntosh eftertrykkeligt på i 400 m medley i mandags, hvor hun svømmede i mål i tiden 4 minutter og 27,71 sekunder og lagde mere end seks sekunder mellem sig og sin nærmeste rival.

Det skete efter en sensationel 400 m fri svømning på åbningsdagen i La Defense Arena, hvor hun overgik den store amerikanske svømmer Katie Ledecky og vandt sølv efter australske Ariarne Titmus, som har været ubesejret på distancen siden 2019.

Der er mere Paris-guld i vente, og McIntosh er favorit i 200 m medley og en seriøs udfordrer i 200 m butterfly.

Hendes rejse mod toppen begyndte ved det pandemiforsinket OL i Tokyo 2020, hvor hun som 14-årig gjorde sig bemærket ved at blive nummer fire i 200 m fri bag vinderen Titmus.

"OL i Tokyo var meget hårdere mentalt, da jeg var ret ung dengang, men samtidig havde jeg ingen på tribunen af indlysende grunde, og det var faktisk mit første internationale seniorstævne nogensinde," siger hun.

"At lære at håndtere det var helt sikkert noget, der krævede en masse øvelse, men nu, hvor alle er på tribunen og lever af publikums energi, går løbet meget hurtigere, og det gør det lettere."

Ingen i hendes familie eller omgangskreds er overrasket over hendes vej til toppen.

"Vi vidste allerede, da hun var syv eller otte år gammel, at hun ville blive en enestående svømmer, når hun slog 10- og 12-årige svømmere med en bassinlængde," sagde hendes far Greg McIntosh til AFP forud for legene.

"Hun er en naturkraft. Det har hun været, siden hun var barn."

Meget konkurrencedygtig

McIntosh har allerede vundet guld fire gange ved verdensmesterskaberne - i 200 m butterfly og 400 m medley i 2022 i Budapest og i 2023 i Fukuoka.

Og i maj sidste år slog hun sin egen verdensrekord i 400 m medley foran et publikum i hjembyen under de canadiske OL-udtagelsesstævner.

I de sidste to år har stjernen trænet i Florida og tilbragt seks dage om ugen i poolen med start kl. 4.00 om morgenen.

"Hun bruger al sin tid på svømning," siger hendes søster Brooke McIntosh fra familiens hjem i Toronto-forstaden Etobicoke.

Familien McIntoshs passion for sport stikker dybt: Deres mor Jill deltog i OL i Los Angeles i 1984, og storesøster Brooke er en af de bedste kunstskøjteløbere.

"Vi er meget konkurrencemindede. Det ligger virkelig i vores blod," siger Brooke.

Med to teenagere med sportskarrierer på højt niveau har familien McIntosh delt sig i to: Summer og Jill bor i USA for at træne i poolen, Brooke og Greg i Canada for at træne på isen.

På trods af hypen og verdens øjne, der holder øje med hende, siger Summer, at hun bare "prøver at gøre team Canada stolt".

"Jeg håber bare, at jeg kan inspirere så mange unge børn som muligt, og jeg håber, at de ved det," tilføjede hun efter sit stolte øjeblik på toppen af podiet mandag.

 "Hvis jeg kan gøre det, kan de også gøre det.

"Jeg var engang i deres sko, da jeg så OL i Rio. Og nu er jeg her otte år senere."