Kinas tennisåbenbaring med ét navn: Flyttede 3.500 kilometer alene som femårig
Der kan næppe findes mange varmere tennisnavne i Kina i øjeblikket end 22-årige Buyunchaokete. Så skulle det da lige være landsmand Juncheng Shang, der som 19-årige forleden vandt karrierens første ATP-titel.
For mandag hentede Buyunchaokete nok en fantastisk sejr, da han i den kinesiske hovedstad, Beijing, besejrede verdens nummer seks, russiske Andrey Rublev, i to sæt med overbevisende 7-5, 6-4 og dermed spillede sig i semifinalen af årets China Open.
Og, nej. Det er altså ingen fejl, at den 22-årige kineser hidtil blot er omtalt som Buyunchaokete. For det er faktisk hele hans navn. Den unge tennisåbenbaring er nemlig af mongolsk oprindelse, født i Bortala, et såkaldt mongolsk autonomt præfektur i Xinjiang-provinsen i det nordvestlige Kina tæt på grænsen til Kasakhstan.
Mongolske navngivningstraditioner indebærer således ingen efternavne, som vi kender det i Europa, om end stammenavne eller faderens navn gerne sættes bag. I Buyunchaoketes tilfælde er netop dét altså hele navnet, men kineseren går gerne under navnet Bu eller en amerikaniseret udgave heraf, Bert.
Selvom sejren over Andrey Rublev, der fulgte op på en ligeledes flot sejr over Lorenzo Musetti, bronzevinder ved årets OL og semifinalist ved årets Wimbledon, på sin vis er en mindre sensation og overraskelse, så har talentet dog altid været der for Bu, der allerede som femårig fangede en kinesisk tennistræners opmærksomhed.
Inden da havde Bu dog allerede haft en ganske hård barndom. Således døde kineserens far, mens Bu stadig var meget ung, og selvom moren efterfølgende giftede sig igen, fik mongolske traditioner betydning for barndommen. Her betyder farens familie nemlig mest, og derfor endte Bu med at bo hos sin farmor og farfar.
Da ingen af disse snakkede mandarin, det officielle sprog i Kina, blev Bu allerede i en meget ung alder sendt hjemmefra, videre til Ürümqi, der er hovedstaden i den føromtalte Xinjiang-provins, hvor Bu blev sendt til en af de såkaldte SOS Børnebyer.
Slog Holger Rune som junior
Som om 500 kilometer væk fra familien i Bortala ikke var nok, så blev de hurtigt mangedoblet, da Bu som skrevet blev opdaget af en kinesisk tennistræner som femårig, for nu gik turen altså langt, langt østpå, til Huzhou omtrent 3.500 kilometer fra mor og bedsteforældre i Xinjiang.
Og det var altså her, at Bu ifølge SoHu.com allerede som otteårig blev indlogeret på en ungdomsidrætsskole og for alvor begyndte sin tennisrejse, der nu altså har bragt den nu 22-årige kineser helt op i top-100 efter de flotte præstationer i 2024.
Allerede som junior var Bu nemlig blandt verdens bedste og mest lovende talenter. Hele 13 turneringer nåede Bu at vinde som junior, og mens de fleste af disse blev vundet på kinesisk jord over landsmænd, viste Bu også smagsprøver på talentet udenfor Kinas grænser.
I juniorernes Australian Open slog Bu nemlig danske Holger Rune i 2019 i anden runde i to sæt, 7-6 (4), 6-3. Kort forinden havde Bu vundet de asiatisk-oceaniske juniormesterskaber med en finalesejr over Rinky Hijikata, og de flotte juniorpræstationer bragte såmænd også Bu til ITF’s sæsonfinaler for juniorer.
Her endte Bu med at måtte trække sig med en skade, og det var netop skader kombineret med Covid-pandemien, der skulle vise sig at forsinke opstigningen på ranglisten, som set i bakspejlet nu altså virker som en uvægerlig konsekvens af kineserens tennistalent.
Idoliserer britisk legende
Således blev det først i 2022, at Bu for alvor gjorde sit indtog i seniorrækkerne med en lang række turneringer i både ATP’s Challenger-regi og ITF-regi. Hele seks ITF-turneringer vandt Bu i løbet af 2022, og i 2023 kom så også succesen på Challenger Touren, hvor Bu vandt Seoul Open Challenger.
2023 blev også året, hvor Bu fik lov at møde sig helt store idol, da kineseren i britiske Surbiton stødte sammen med ingen ringere end Andy Murray, som Bu knapt nok kunne tro, at hun nu skulle spille en tenniskamp mod.
”Jeg har set ham (Andy Murray, red.), siden jeg var ni eller 10 år gammel, og han har altid været mit idol. Nu har jeg chancen for at dele bane med ham, og min spænding kan slet ikke beskrives med ord,” fortalte Bu dengang ifølge China Daily.
Nok blev det til nederlag mod Murray, men som Bu i 2024 har bevist, er nederlag ikke noget, den talentfulde kineser lader sig påvirke synderligt af. Bu har gennem sæsonen nemlig holdt snuden i sporet, og resultatet er altså, at den 22-årige kineser er gået fra en placering som nummer 171 i verden til nu, efter sin semifinaleplads i Beijing, at ligge øjeblikkeligt som nummer 69 ifølge Live-Tennis.
Husker ubehageligt møde med Sinner
Sejren over Rublev var Bus første og hidtil eneste sejr over en top 10-spiller i verden, men allerede tirsdag har kineseren chancen for at gentage kunststykket, når han møder ingen ringere end verdensetter Jannik Sinner.
Det er dog ikke første gang, at de to mødes, for spoles tiden lidt mere end syv år tilbage, stod Bu overfor den langlemmede italiener i italienske Prato tæt på Firenze, hvor den allerede dengang talentfulde italiener tildelte kineseren et smertefuldt nederlag på 6-2, 6-1.
”Jeg kan huske, da vi var juniorer, hvor han slog mig ihjel på under en time. Det er det hele, jeg kan huske. Men det er mange år siden,” fortæller Bu ved en pressekonference i Beijing efter sejren over Rublev mandag.
Mens Sinner naturligvis er bookmakernes kæmpestore favorit, så vil Bu altså have hjemmepublikum i den kinesiske hovedstad på sin side, og skulle det blive til en sensationel kinesisk sejr, vil Bu altså kunne se frem til en finale imod enten Carlos Alcaraz eller Daniil Medvedev.
Uanset udfaldet af opgøret med Sinner, der er programsat til klokken 13 dansk tid, vil kinesiske tennisentusiaster utvivlsomt glædes over den lyse fremtid med både 19-årige Juncheng Shang og nu altså også 22-årige Buyunchaokete blandt nogle af verdens i øjeblikket mest lysende tennistalenter.