Annonce
Annonce
Annonce
Flere
Annonce
Annonce
Annonce

Davis Cup-helt: Hvis ikke du er lykkelig uden for banen, kan du ikke spille god tennis

August Holmgren i aktion for det danske Davis Cup hold
August Holmgren i aktion for det danske Davis Cup holdProfimedia/ČTK / AP / Alfredo Moya
Hvis ikke man er lykkelig, når man går på arbejde, så kommer man heller ikke til at levere gode resultater. Det er i den grad blevet et mantra for den 26-årige August Holmgren, der jager drømmen om at gøre Holger Rune selskab i den absolutte tennis-elite.

Flashscore.dk havde allerede fornøjelsen af at snakke med den talentfulde danske tennisspiller i slutningen af juni sidste år, hvor han figurerede som nr. 443 på verdensranglisten.

Nu er han, efter han i 2023 påbegyndte sin første senior-sæson som nr. 789, kravlet helt op som 167 på listen efter et meget succesrigt år, som blev kronet med hans største sejr nogensinde, da han slog nr. 57 på verdensranglisten Alexander Shevchenko i forbindelse med Danmarks sensationelle sejr over Kasakhstan i Davis Cup i midten af september.

Sejren over Shevchenko i Kasakhstan var en kæmpe triumf for Holmgren
Sejren over Shevchenko i Kasakhstan var en kæmpe triumf for HolmgrenDansk Tennis Forbund

En klar identitet som tennisspiller

Men det er bestemt ikke en tilfældighed, at sejren over Shevchenko er kommet lige nu for Holmgren har gennem længere tid arbejdet hårdt henimod at klarlægge sin identitet som tennisspiller, altså at fastslå spillestilen og vide, hvordan man gerne vil konstruere hvert point i samarbejde med sine trænere Jonas Svendsen, Phillip Ørnø og Frederik Løchte Nielsen.

”I min spillestil i dag prøver jeg at kontrollere min forhånd og prøver at være i offensiven så meget som muligt. Og hvis min modstander slår kort, så gælder det om at udnytte det og angribe. På den måde kan jeg lægge pres og stress på modstanderen, fordi de hele tiden føler, at de skal spille med høj kvalitet for ikke at blive for defensive, og det er den tilgang til hver bold, jeg har prøvet at udvikle”, siger August Holmgren.

Aftensmad med kolleger har gjort en forskel

Men det er bestemt ikke kun den taktiske indstilling og spillestil, som August har arbejdet med i 2024. Den mentale indgang er i den grad også blevet finpudset. Det kan være sin sag at stå tusinder af kilometer fra vante omgivelser og skulle håndtere et tungt nederlag uden at have nogen, man kan snakke med.

Og for at holde ensomheden og de mørke tanker stangen, er det vigtigt, at man finder ud af, hvad der gør en glad mellem kampene. Og her har August taget et nyt initiativ, som har haft en positiv effekt på humøret og dermed formentlig også på præstationerne. 

”Jeg er blevet meget bedre til at finde venner til turneringer. Og det startede i Japan sidste efterår, hvor jeg rejste derned i fem uger. Og så gjorde jeg en stor indsats for at spise aftensmad med de andre spillere hver dag, og nogle gange spillede jeg kort med dem, og vi tog ud og så nogle ting sammen, og på den måde fik jeg opbygget nogle tættere venskaber, så jeg ikke var så ensom, når jeg kom ud til turneringer, hvor jeg var alene."

"Det har gjort at jeg er blevet gladere uden for banen, og når man er gladere uden for banen, så spiller man også bedre tennis på banen”, siger August Holmgren og uddyber:

August Holmgrens placering på verdensranglisten
August Holmgrens placering på verdensranglistenFlashare

Mentalt velvære

”Jeg har tidligere levet lidt mere isoleret på turen. Ikke fordi det var et bevidst valg, men det bliver bare en vanesag. Jeg var f.eks til en turnering i Sharm el-shaik i Ægypten sidste år, hvor jeg ikke tog initiativ til at komme i kontakt med de andre spillere."

"Jeg trænede godt nok med andre spillere, men når vi var færdige, gik jeg tilbage til mit værelse, hvor jeg boede alene, og jeg spiste også alene, og det blev simpelthen for meget i længden. Så jeg har lært mig selv bedre at kende og fundet bedre ud af, hvilke forudsætninger, der skal til, for at jeg kan spille godt tennis.”

Det mentale velvære er i det hele taget blevet et stort diskussionspunkt i tennisverdenen, måske specielt i kølvandet på de udfordringer, som den tidligere verdensetter Naomi Osaka har berettet om.

Senest har franske Carolina Garcia også givet angst og panikanfald som årsag til, at hun lukker ned for denne sæson allerede på dette tidspunkt. 

August Holmgren hylder, at der er kommet så meget opmærksomhed omkring emnet, eftersom han mener, at det måske tidligere har været lidt undervurderet:

Hvis man har en dårlig chef, skifter man arbejdsplads

”Det handler om at have et godt arbejdsmiljø og det tror jeg desværre, at der er mange tennisspillere som ikke har. Nu kender jeg ikke til de teams, der omgiver Carolina Garcia og Naomi Osaka, men der er utroligt mange eksempler på spillere, som ikke har det godt, fordi de ikke har de rigtige mennesker omkring sig."

"Man har jo set de udfordringer, som (Stefanos, red..) Tsitsipas, har haft og (Andrey, red..) Rublev har for nylig lavet den video, hvor han fortæller at han var gladere, da han lå omkring nr. 400, så det handler om, at man bliver klog på sig selv og finder ud af, hvad det er, der gør en glad."

"Det er jo også en ting, som kan forlænge ens tenniskarriere, for man ved jo selv, at hvis man har en dårlig chef, så skifter man højst sandsynligt arbejdsplads. Men hvis man er glad for at gå på arbejde et sted, så bliver man der sandsynligvis også i mange år”, siger August Holmgren.

Om Holmgren kan bevare det gode humør og de opløftende resultater vil tiden op til sæsonafslutningen bære svaret på. Holmgren har foreløbig planlagt, at han deltager i to Challenger-turneringer i Frankrig og senere vil forsøge at slå sig igennem kvalifikationen til ATP-hovedturneringerne i Stockholm, Basel og Wien.