Annonce
Annonce
Annonce
Flere
Annonce
Annonce
Annonce

Geni mod sin vilje: Outsider til Wimbledon-titel ville aldrig have været tennisspiller

I sin nuværende form betragtes Alexander Bublik som en top-10-spiller på græs.
I sin nuværende form betragtes Alexander Bublik som en top-10-spiller på græs.Profimedia
Kasakheren Alexander Bublik er en decideret humørspiller. I græsturneringen i Halle har han været mere stabil end man han set ham længe, men normalt er det meget svært at at finde ud af, hvilken version, man får, når han spiller.

Det forsøgte gårsdagens tabende semifinalist, tyskeren Alexander Zverev også forsøgte at sætte ord på, da han skulle beskrive tennisverdenens enfant terrible.

"Det er lidt som at slå plat og krone med ham. Han kan serve over 30 esser i morgen. Men han kan lige så godt serve 20 dobbeltfejl," sagde Zverev i sit forsøg på at give medierne et indblik i Alexander Bubliks uforudsigelige spillestil.

Kasakheren er uden tvivl en af de mest usædvanlige spillere på ATP-touren. Med sine ekstravagante stil og markante udtalelser ligger hans image et sted mellem Zlatan Ibrahimvic og Nick Kyrgios.

Bublik havde en god dag mod Alexander Zverev i Halle og vandt klart.
Bublik havde en god dag mod Alexander Zverev i Halle og vandt klart.AFP

I finalen i ATP 250-turneringen i Metz i 2022 skabte han overskrifter, da han forsøgte a returnere en bold med ketcher-grebet, en nonchalant indstilling, der endte med at koste ham dyrt. Lorenzo Sonego sikrede sig et vigtigt break kort efter og vandt til sidst finalen 7:6, 6:2.

I februar i år fik han et raserianfald ved turneringen i Montpellier. I den afgørende tiebreak mod den lokale helt Gregoire Barrere var han bagud og så - under buh-råb fra publikum - smadrede han tre forskellige ketsjere.

Tvunget ud i tennis 

Hvad mange medier tolkede som en reaktion på en række nederlag, kunne også have sin oprindelse i dybere-liggende frustationer. For Bublik har faktisk aldrig haft lyst til at blive professionel tennisspiller.

"Jeg har aldrig haft chancen for ikke at være tennisspiller. Når alt kommer til alt, er tennis mit job, og jeg ved, at jeg er nødt til at gøre det så godt, jeg kan," fortalte den 26-årige sidste efterår.

Zverev fortvivler efter Alexander Bubliks gallaforestilling
Zverev fortvivler efter Alexander Bubliks gallaforestillingAFP

Han uddybede: "Min far sagde, at jeg var nødt til at spille, og min mor støttede ham. Så jeg spillede. Jeg var kun to år gammel. Spørgsmålet om, hvorvidt jeg ville være tennisspiller eller ej, opstod ikke. Det er derfor, jeg ikke ønsker, at min søn skal spille tennis."

Bublik blev selv far for første gang sidste efterår. Hans far Stanislaw var selv på touren i lang tid og nåede endda op på en 19. plads på verdensranglisten. Bubliks bedste placering indtil videre er "kun" en 30.plads.

Men rekorder er alligevel ikke Bubliks store mål. Hans beslutning om at spille tennis er udelukkende af materialistisk karakter, som han forklarede til den franske avis L'Èquipe i 2020: "Hvis der ikke var penge i tennis, ville jeg stoppe med at spille tennis. Jeg tjente ikke nok penge, ellers ville jeg have trukket mig tilbage for længe siden."

Uortodoks spillestil

Selvom Alexander Bublik som regel finder større fornøjelse i at skabe skandaler i en tennisverden, hvor der ofte lægges stor vægt på konvention, så er Bubliks talent så stort, at på trods af hans utraditionelle indgang til sporten, så producerer han fra tid til anden succesrige stimer, som giver håb om, at han virkelig er godt på vej til at indfri sit potentiale. Og i de øjeblikke bringer han selv spillere i verdensklasse ud af fatning takket være sin uortodokse spillestil.

I Halle/Westfalen har Bublik indtil videre præsenteret sig selv fra sin mest professionelle side. Jan-Lennard Struff fik det at føle i kvartfinalen, Alexander Zverev i semifinalen. Og Tysklands tennisstjerne nr. 1 har allerede tidligere været offer for Bubliks talent. Første gang Bublik vandt en turnering på ATP-touren, i Montpellier i 2022, var Zverev nemlig hans modstander i finalen.

Det faktum, at den 26-årige har været i stand til at finde gradvist mere stabilitet i sit spil, er også takket være Artem Suprunov. Russeren har været Bubliks cheftræner siden begyndelsen af sæsonen. Og Suprunov ser ud til at have fundet den rette tilgang for sin enfant terrible.

Han er allerede nummer 33 på ATP's rangliste, og en finalesejr over Andrey Rublev vil givetvis ham tro på, at han også i Wimbledon vil kunne overraske positivt.

Til matchcentret: Rublev vs. Bublik