Annonce
Annonce
Annonce
Flere
Annonce
Annonce
Annonce

Træner: Tausons selvkritik snævrer vejen til succes

Ritzau
Clara Tauson kræver meget af sig selv.
Clara Tauson kræver meget af sig selv.HENRY NICHOLLS/AFP
Lars Christensen mener, at Clara Tauson er alt for hård ved sig selv og anbefaler et forløb med mentaltræner.

Når Clara Tauson laver det, man i tennissporten kalder en uprovokeret fejl, er den ofte efterfulgt af et hårdt udbrud mod hende selv.

Både i kamp, men også under træning. Det kunne man opleve under fredagens træning i New York forud for US Open.

Faktisk er hun så hård ved sig selv, at det hæmmer hendes muligheder for at blive endnu bedre og lave bedre resultater.

Det vurderer hendes træner, Lars Christensen.

"Ja, sådan opfatter jeg det. Hun får ikke udlevet sit potentiale, fordi hun ofte er for hård ved sig selv uden grund," siger Lars Christensen.

Han mener, at hendes offensive og aggressive spillestil naturligt kaster fejl af sig.

"Når man spiller tennis, som Clara gør, hvor man gerne vil gå stort på sine slag og sætte sin modstander af, så er fejl en uundgåelig del af ens spil."

"Hvis fejl gør for ondt, så er man mindre villig til at gå stort på sine slag, og det mindset er ikke til Claras fordel, men det er ikke let for hende at ændre," forklarer Christensen.

I samarbejdet med Tauson har han stort fokus på, at hendes energi skal blive mere positiv.

"Jeg tror meget på, at der bør være en balance, mellem hvor gode vi er til at rose os selv, og hvor hårde vi er ved os selv, når vi ikke præsterer som ønsket. Og den balance bør klart hælde til den positive energis side."

"Vi har arbejdet på forskellige strategier for netop dette over det seneste halve år, men det er ikke let at ændre. Hun prøver at arbejde på det, men jeg ved ikke, om forståelsen af hvor meget det betyder, er der 100 procent."

21-årige Tauson er bekendt med holdningen om, at hun er for hård ved sig selv.

"Ja, det får jeg i hvert fald at vide," siger Tauson.

Hun mener, at det er en del af hendes personlighed at være kritisk over for sig selv.

"Jeg tror også, at det er en af de ting, der har gjort mig til en god tennisspiller. Jeg skælder meget ud på mig selv, og det er en af de ting, jeg skal lære at styre lidt bedre. Men jeg tror også, at hvis jeg ikke er kritisk over for mig selv, så kan det falde ud i noget, der ikke er min tennis."

"Jeg prøver at være kritisk over for de ting, jeg kan styre, selv om det kan være svært at styre, om min forhånd rammer banen. Det er en vigtig ting for mig at have og kunne lægge låg på. Jeg skal bare lære at styre den rigtige mængde," forklarer Tauson.

Aktuelt gør hun ikke brug af en mentaltræner, men hun er åben over for det.

"Det kunne være en idé for mig i fremtiden," siger hun.

Træner Christensen vil klart anbefale et forløb.

"Jeg tror helt klart, at der bør arbejdes med en ekstern mentaltræner på sigt. Hun har tidligere arbejdet med en mentaltræner, så jeg vil foreslå at sætte et forløb op," siger Lars Christensen.

Timingen skal dog være den rette for Tauson, der aktuelt er nummer 66 i verden.

"Det har været vanskeligt på grund af rejser hele tiden. Det handler meget om kemi og tillid mellem to mennesker, når man skal arbejde med en mentaltræner, så det kræver nok en periode hjemme, hvor hun prøver nogen af."

"Når først man har et forløb kørende, så man kan køre det på skype, når man er på farten. Men at starte det op sådan, tror jeg ikke virker," lyder det fra træneren.

Tauson skal i første runde i US Open møde slovakken Anna Karolina Schmiedlova, som danskeren slog i Cleveland for en uge siden. Bortset fra den succesoplevelse har Tauson tabt sine seneste otte kampe.

Kampen ventes i gang sent tirsdag aften dansk tid.