Annonce
Annonce
Annonce
Flere
Annonce
Annonce
Annonce

Medalje fuldender gylden karriere for trofæsamleren Djokovic

Opdateret
Guldmedaljevinderen, Serbiens Novak Djokovic, poserer for fotograferne
Guldmedaljevinderen, Serbiens Novak Djokovic, poserer for fotograferne AFP
Novak Djokovics olympiske triumf mod Carlos Alcaraz fuldender hans samling af spillets største hædersbevisninger og forbedrer hans status som den største herrespiller nogensinde.

Den topseedede serber trodsede en aldersforskel på 16 år på Roland Garros i søndags og vandt 7-6 (7/3), 7-6 (7/2 ) i det, der sandsynligvis var hans sidste chance for olympisk hæder.

Den 37-årige havde intet at bevise mod en ung rival, der har tiden på sin side til at overgå selv sine egne præstationer, men han viste et intenst ønske om at vinde.

I sejrsøjeblikket faldt han ned på det røde ler, rystende af følelser, og viste, hvor meget sejren betød for ham.

Serberen er allerede alene med 24 Grand Slams - fire mere end rivalen gennem hele karrieren, Roger Federer, og to mere end Rafael Nadal.

Han har også en stak andre rekorder i herretennis, herunder en rekord på 40 titler på Masters-niveau og flest uger som nummer et - svimlende 428.

Men indtil søndag var hans bedste præstation ved OL en bronze i single ved legene i Beijing i 2008.

Han havde ikke vundet en eneste turnering hidtil i år, men i Paris viste han den forbløffende vilje til at vinde, som adskiller ham fra andre, da han simpelthen nægtede at lade sig slå.

De tre store

Djokovic startede ikke sin karriere i et vakuum - han startede på et tidspunkt, hvor Federer og Nadal støvsugede næsten alle de store titler.

Da serberen vandt sin første Grand Slam ved Australian Open i 2008, var Federer allerede oppe på 12 majors, og Nadal havde stort set taget ejerskab over French Open.

Djokovic vandt ikke endnu en major før i 2011, men siden da har han været glubsk, selv om han af og til har ligget brak.

Han har ikke lagt skjul på, at han vil være den største af dem alle, og det er der ikke mange, der vil argumentere mod.

For bare få uger siden måtte han trække sig fra French Open før sin kvartfinale, inden han blev opereret i knæet.

Men han vendte tilbage og nåede Wimbledon-finalen, hvor han blev ydmyget af Alcaraz i lige sæt.

På trods af hans forbløffende præstationer, mens Nadal og den nu pensionerede Federer bliver tilbedt over hele verden, deler Djokovic selv nu vandene.

Han måtte som bekendt kæmpe mod både Federer og et pro-schweizisk publikum i Wimbledon-finalen i 2019, som han vandt efter at have afvist matchbolde.

En ærgerlig John McEnroe har udtrykt sin frustration over den måde, Djokovic nogle gange bliver behandlet på under sidste måneds Wimbledon.

"Han er som Darth Vader sammenlignet med to af de mest klassiske tennisspillere, vi har set - Rafael Nadal og Roger Federer," sagde han.

'Den største'

Den amerikanske tredobbelte Wimbledon-mester tilføjede: "Han er helt klart den fyr, der har taget mod mest kritik udefra, og derfor vil jeg sige, at han er den største, der nogensinde har spillet."

Djokovic har været tilfreds med at passe sig selv og sit og har samtidig vist en forbløffende evne til at lukke støjen ude.

Han droppede gluten fra sin kost tidligt i sin karriere og gav ændringen æren for, at hans resultater ændrede sig.

Den smidige fysik hos tennissportens gummimand gør ham i stand til at jagte tilsyneladende håbløse sager, og han kombinerer et brutalt effektivt spil med et bundsolidt forsvar.

Men nogle af hans personlige holdninger er blevet kritiseret - en påstand, der vakte opsigt, var hans tro på, at det var muligt at ændre sammensætningen af vand og mad gennem positiv tænkning.

Og Djokovics tennis er ofte blevet overskygget af kontroverser.

Hans berygtede bortvisning fra US Open i 2020, fordi han hidsigt slog ud efter en bold, der ramte en kvindelig linjedommer, gav et glimt af hans iltre karakter.

Ved French Open sidste år skrev han "Kosovo er Serbiens hjerte" på en tv-kameralinse ved siden af banen, da de etniske spændinger igen steg på Balkan.

Hans afvisning af at blive vaccineret mod covid viste sig at være kostbar - han blev deporteret fra Melbourne aftenen før Australian Open 2022.

På banen tikker uret for Djokovic, men han viser kun få tegn på at miste sin fysiske fordel - halvdelen af hans 24 Grand Slams er vundet, efter at han fyldte 30, og han kan spille lige op med mænd, der er næsten halvt så gamle som ham.

Når han endelig lægger ketsjeren på hylden, kan han gøre det i bevidstheden om, at han har vundet det hele.