Hvide bolde, aggressive falke og Nazi-bombe: Ti ting du ikke vidste om Wimbledon
Her er 10 kuriositeter , som gør verdens mest traditionsrige Grand Slam til noget særligt:
1) Wimbledon har en falk som kæledyr
Wimbledon har sin egen falk. To, faktisk. Fuglene hedder Pollux og Rufus og bliver sluppet løs kl. 9 om morgenen for at skræmme duerne væk fra tennisbanerne.
2) Wimbledon er den ældste af dem alle
Den første Wimbledon-turnering blev spillet i 1877. Med sine 147 år er det langt den ældste tennisturnering, der findes.
Kun 22 tennisspillere deltog i herresinglerækken det år (den eneste række, der blev spillet på det tidspunkt).
Damesingle og herredouble blev introduceret i 1884, og damedouble og mixeddouble blev tilføjet til turneringen i 1913.
3) Wimbledon har køen
Wimbledons line-up er næsten lige så legendarisk som selve turneringen. Den er alle køers moder og skrives på engelsk med store bogstaver: "The Queue".
Da billetterne hurtigt bliver udsolgt (og afgøres ved lodtrækning), har de besøgende vænnet sig til at campere ved daggry for at forsøge at købe de (begrænsede) billetter, der uddeles på kampdagen.
Køen er en årlig pilgrimsrejse for mange fans. Der er brugsanvisninger, boder, reklamer, vejskilte, mennesker i kreative udklædninger, personligheder, officielle klistermærker og så videre.
4) Wimbledon har tusindvis af jordbær
Sommeren er jordbærsæson i Storbritannien. Frugten er blevet serveret siden tidernes morgen og er også blevet en af traditionerne i All England Club. Der forbruges ca. 27.994 kg jordbær og mere end 10.000 liter fløde ved hvert mesterskab.
5) Wimbledon havde en bombe på Centre Court
Mesterskabet blev suspenderet under Anden Verdenskrig (1939-1945). Da turneringen blev genoptaget i 1946, var Centre Court delvist lukket for offentligheden, fordi en bombe kastet af Nazityskland havde ødelagt en del af tribunen.
6) Selv bolden var hvid i Wimbledon
Alle ved, at Wimbledon kræver, at spillerne bærer hvidt. Men kun få ved (eller husker), at tennisbolde var hvide eller sorte indtil 1972, hvor det internationale tennisforbund besluttede at gøre livet bedre for tilskuerne.
Men selvfølgelig var Wimbledon den sidste tennisturnering, der indførte gule bolde i 1986.
7) Wimbledon var endeløs
Det afgørende sæt i Wimbledon havde ingen tie-break. Tennisspillerne skulle spille, indtil de var foran med to partier for at vinde kampen.
Denne regel resulterede i den længste kamp i tennishistorien. I juni 2010 kæmpede John Isner og Nicolas Mahut i 11 timer og 5 minutter over tre dage for at afgøre, hvem der skulle gå videre.
Isner vandt til sidst det sidste sæt med utrolige 70-68. Kampen varede 183 partier, heraf 138 i det afgørende sæt. Der er en mindeplade ved indgangen til Court 18 til minde om rekorden.
Reglen om endeløse sæt blev først forbudt sidste år.
8) Wimbledon kaldes efter postnummer
I England kaldes Wimbledon for"The Championships" og også for sit postnummer: SW19.
Koden er en forkortelse for Southwest 19 og viser, at All England Club ligger langt fra Londons centrum (ca. 1 time med offentlig transport).
Metrostationen tættest på komplekset er dekoreret med græs hvert år.
9) Wimbledon har været på gratis tv i næsten 100 år
Wimbledon blev første gang sendt live af BBC i 1937. Britisk public service-tv sendte 25 minutter af åbningskampen i det mesterskab til hele landet.
Tredive år senere blev Wimbledon det første program, der officielt blev sendt i farver i Storbritannien.
BBC sender turneringen på gratis tv hvert år hele dagen i løbet af kampdagene.
10) Wimbledon havde tennismajestæt
Før han blev kong George VI, deltog dronning Elizabeth II's far i herredouble i Wimbledon i 1926. Den daværende hertug af York røg ud i første runde.