Annonce
Annonce
Annonce
Flere
Annonce
Annonce
Annonce

Ti af de største øjeblikke: Sådan vil du huske OL i Paris

Noah Lyles fejrer en ikonisk sejr på 100 m
Noah Lyles fejrer en ikonisk sejr på 100 mAFP
Fra en farverig, til tider kontroversiel åbningsceremoni til boksere, der blev fanget i en kønsstrid, til respektfulde buk på gymnastikpodiet og en enestående dansk triumf for håndboldherrerne - OL i 2024 bød på mange mindeværdige øjeblikke.

Regn på åbningsceremoniens parade

Arrangørerne lovede en spektakulær åbningsceremoni, og den regnvåde bådparade på Seinen endte med at skabe globale overskrifter, men ikke af de forventede årsager.

Kirkeledere, konservative og selv den amerikanske præsidentkandidat Donald Trump blev forargede over en scene, der involverede drag queens og den lesbiske DJ Barbara Butch, og som så ud til at parodiere Jesu sidste nadver.

Den kunstneriske leder Thomas Jolly benægtede enhver sådan hensigt. Han og andre involverede endte med at blive udsat for ondskabsfuld onlinechikane, som førte til politianmeldelser.

Franskmændene fik dog masser af ros for at forene deres historie og kultur i en åbningsceremoni, der for første gang ikke foregik på et stadion, og Celine Dions ufattelige fremførelse af Edith Piaf's “Hymne à L'Amour” i Eiffeltårnet gat prikken over i'et på en uforglemmelig aften

Djokovic' brøl af anerkendelse

Novak Djokovic satte Carlos Alcaraz til væs i en mindeværdig herrefinale i kampen om tennisguldet og blev den femte spiller, der opnåede en Golden Slam Golden Slam med alle fire Grand Slams plus OL-guld.

Den 37-årige blev fejret med et brøl, der gav genlyd på Roland Garros, før den tårevædede serber kravlede op i spillerboksen for at omfavne sin kone Jelena og sine to børn.

"Der er ingen større inspiration end at repræsentere sit land," sagde den 24-dobbelte Grand Slam-titelvinder.

Alcaraz var også i tårer og hævdede, at han "havde svigtet Spanien".

Biles bøjer sig for 'dronning' Andrade

Simone Biles var måske nok gymnastikkonkurrencernes store stjerne, men hun fik stor ros for at bøje sig for sin ærkerival Rebeca Andrade på podiet.

Biles sagde, at det var "det helt rigtige at gøre", efter at hun og holdkammeraten Jordan Chiles var endt på henholdsvis sølv- og bronzemedaljepladsen bag brasilianeren i gulvfinalen.

"Rebeca er så fantastisk, hun er dronning," sagde Biles.

Rumænske Ana Barbosu blev senere tildelt bronzemedaljen, efter at idrættens voldgiftsret havde afgjort, at Chiles ikke skulle have været opgraderet fra sin oprindelige femteplads.

Lyles lige i rette tid

Verdensmesteren Noah Lyles brølede sig til sejr i 9,79 sek. og vandt guld i en dramatisk OL-finale på 100 m for mænd i den tætteste afslutning i moderne historie - kun fem tusindedele af et sekund skilte ham fra Jamaicas Kishane Thompson.

"Jeg er manden blandt dem alle. Jeg er ulven blandt ulve," sagde Lyles, hvis sejr først blev bekræftet efter en fotofinish.

Nord-Sydkoreas podium-selfie går viralt

Billeder af olympiske bordtennisspillere fra Nordkorea og Sydkorea, der tager en selfie sammen på medaljepodiet, gik viralt i Sydkorea og blev hyldet som et sjældent eksempel på sammenhold på tværs af grænserne.

Efter at Sydkorea havde vundet bronze og Nordkorea sølv i mixeddouble efter Kina, tog Sydkoreas Lim Jong-hoon et gruppefoto efter medaljeceremonien.

Nordkoreas Ri Jong Sik og Kim Kum Yong, Sydkoreas Shin Yu-bin og det sejrende kinesiske hold Wang Chuqin og Sun Yingsha blev alle fanget i en selfie i Lims telefon, en sydkoreansk produceret Samsung.

"En selfie med begge Koreas nationalflag og en Samsung-telefon," skrev det meget læste dagblad JongAng Ilbo.

Drømme blev til virkelighed for 14-årig

Den kun 14-årige australske skateboard-sensation Arisa Trew vandt kvindernes parkevent og blev dermed sit lands yngste guldmedaljevinder nogensinde.

Trew klarede en risikofyldt og hurtig finalerunde i sin karakteristiske pink hjelm og fik publikum til at rejse sig på et solbeskinnet Place de la Concorde.

I arrangementet deltog også 11-årige Zheng Haohao, den yngste atlet, der nogensinde har repræsenteret Kina ved OL.

"Skateboarding ved De Olympiske Lege er ikke meget anderledes end skateboarding i mit nabolag. Der er bare flere tilskuere," sagde hun til journalister.

Bokser i kønsrække besejrer 'mobning'

På en larmende aften på Roland Garros, det legendariske hjemsted for French Open, vandt den algeriske kønsopdelte bokser Imane Khelif guld og brugte sin platform til at slå tilbage på "angreb" og "mobning", inden hun trodsigt erklærede: "Jeg er en kvinde som alle andre."

Sammen med Taiwans Lin Yu-ting, som også kæmpede i Paris, blev Khelif diskvalificeret fra sidste års verdensmesterskaber, efter at de ikke havde bestået kønstesten.

De blev dog godkendt til at konkurrere i Paris, hvilket skabte grobund for en af de største kontroverser ved legene.

"Jeg er fuldt kvalificeret til at deltage, jeg er en kvinde som alle andre. Jeg blev født som kvinde, levede som kvinde og konkurrerede som kvinde," sagde den 25-årige.

High five til cubansk bryder

Den cubanske bryder Mijain Lopez skrev olympisk historie, da han blev den første atlet, der vandt fem individuelle guldmedaljer i træk i samme disciplin og dermed forbedrede rekorderne for OL-ikoner som Carl Lewis og Michael Phelps.

Den snart 42-årige placerede derefter sine sko midt på måtten for at tilkendegive, at han ville trække sig tilbage.

"Wrestling har været mit livs kærlighed, hele mit liv," sagde han.

Yusuf med kølig hånd

Den tyrkiske OL-sølvvinder i skydning, Yusuf Dikec, blev en sensation fra den ene dag til den anden på grund af sin afslappede stil under konkurrencen.

Hans iøjnefaldende kropsholdning gjorde, at skytten var iført standardbriller, en hold-T-shirt og med venstre hånd tilfældigt stukket i lommen.

Bortset fra sin pistol havde han ikke noget af det specialiserede udstyr, som atleterne bruger i den hyperpræcise disciplin, som f.eks. hovedtelefoner, specielle linser eller en hat.

"Navnet er Dikec. Yusuf Dikec," stod der i et indlæg på de sociale medier med henvisning til filmikonet James Bond.

Dansk guld

De danske atleter forlod Paris med ni medaljer i bagagen. Fem af bronze, to i sølv og to guld.

Viktor Axelsen genvandt sit OL fra Tokyo og tog hele hallen med storm i en fantastisk opvisning i finalen. 

Der var også tale om opvisning, da de danske håndboldherrer fuldstændig ydmygede Tyskland og blev udødeliggjort gennem den største finalesejr i en olympisk håndbopld-finale. Finalesejren blev samtidig det sidste punktum for Mikkel Hansens ikoniske karriere og Niklas Landins tid på landsholdet.