Annonce
Annonce
Annonce
Flere
Annonce
Annonce
Annonce

Tidligere FCK-træners enorme opgave: Skal fortsætte italieners transfer-mirakler i Spurs

Johan Lange står over for en enorm udfordring i Spurs, hvis han skal fortsætte den succes, som Fabio Paratici har haft i Tottenham
Johan Lange står over for en enorm udfordring i Spurs, hvis han skal fortsætte den succes, som Fabio Paratici har haft i TottenhamProfimedia
Tottenhams tekniske direktør, Johan Lange, får masser at se til i januars transfer-vindue, hvis danskeren skal leve op til Fabio Paraticis enorme succes på transfer-markedet siden sommeren 2021, hvor italieneren skabte udgangspunktet for klubbens nuværende succes.

Med undtagelse af Morten Olsen, Ebbe Skovdahl, Thomas Frank og få andre, så har det gennem historien været yderst sparsomt med danske træner-personligheder i Europas største ligaer. Og derfor er det også desto mere interessant, når det endelig lykkedes for en af disse at sparke døren ind hos en af Europas storklubber.

Johan Lange blev en del af denne eksklusive klub, da Tottenham den 1.november ansatte den tidligere tekniske direktør for FC København i en lignende rolle som afløser for italieneren Fabio Paratici.

Italieneren opsagde i slutningen af april sin stilling i klubben på baggrund af den 30 måneders karantæne, han var blevet tildelt af FIFA og det italienske fodboldforbund grundet den rolle, han havde spillet som tidligere direktør for Juventus i sagen om regnskabssvindel.

For Lange er jobbet i Tottenham den ultimative anerkendelse af det arbejde, som han har ydet for FC København og især Aston Villa.

Her har Lange som sportsdirektør for "The Villans" været med til at hente Leon Bailey, Emiliano Buendia, Danny Ings, Ashley Young, Bertrand Traore, Morgan Sanson og Matty Cash, hvilket har skabt en del af fundamentet for klubbens stigende formkurve.

Fabio Paratici - den forhenværende sportsdirektør hos Tottenham
Fabio Paratici - den forhenværende sportsdirektør hos TottenhamProfimedia

Lange sammensatte et talentfuldt datamandskab på Villas træningscenter på Bodymoor Heath, og en vigtig del af hans rolle hos Tottenham vil være at fortsætte klubbens brug af "smart analytics" på transfermarkedet, hvilket har hjulpet dem med at lokalisere en række meget undervurderede spillere i skikkelse af bl.a Guglielmo Vicario, Destiny Udogie og Pape Sarr.

I modsætning til Paratici, så vil Lange dog ikke skulle stå for driften af ​​hele klubbens fodboldaktiviteter - et ansvar, som siden er blevet lagt over på den nye fodboldchef Scott Munn - og danskeren skal i stedet styre rekruttering, analyser og talent-identifikation på tværs af Tottenhams senior- og akademihold.

Lange vil derfra rapportere til Munn, som efterfølgende skal indlede en længere, decideret rekrutteringsproces sammen med formand Daniel Levy.

Hvis man ser bort fra Paraticis skandale-befængte exit i klubben fra Nord-London, så kan man ikke andet en skamrose italieneren for at få styr på den rodebutik, som Tottenham lignede i sommeren 2021. Her var klubben netop sluttet på en 8.plads, deres dårligste placering siden 2014, lige inden Paratici ankom. 

Når man skal evaluere hans tid som Tottenhams administrerende direktør, så er der langt flere succeser end fiaskoer. Faktisk er det kun Bryan Gil og Djed Spence, der kan betragtes som fiaskoer på dette tidspunkt af de 13 seniorspillere, han hentede ind på permanente aftaler eller dem, der senere blev permanente.

Destiny Udogie var en af Paraticis helt store scoops
Destiny Udogie var en af Paraticis helt store scoopsProfimedia

De andre er Cristian Romero, Sarr, Emerson Royal, Rodrigo Bentancur, Yves Bissouma, Richarlison, Fraser Forster, Udogie og Ivan Perisic, samt Dejan Kulusevski og Pedro Porro (de to sidstnævnte teknisk set ikke gjort til permanente transfers før efter Paraticis tid).

Det kan dog bestemt heller ikke afvises, at han også havde en hånd med i James Maddisons og Micky van der Vens ankomst til Nord-London over sommeren. To spillere, der deres langvarige skader til trods har haft enorm betydning for den taktisk angrebsmæssige revolution, som Ange Postecoglou har indledt efter fyringen af Antonio Conte. 

Faktum er nemlig, at den karantæne, som FIFA og det italienske fodbold forbund idømte Paratici, ikke forhindrede ham i at optage en konsulentrolle for Spurs, hvor han i lighed med tidligere, men naturligvis i en mindre tydelig funktion, stadigvæk formentlig har trukket i trådene bag klubbens transfer-planer. 

Det er stadig usikkert, om Paratici vil indtage den samme rolle, efter Lange har gjort sit indtog, men det er et faktum, at Lange, der er kendt som en stille og meget eftertænksom type, vil få brug for al sin analytiske snilde, hvis han skal gøre Paratici kunsten efter. 

Formand Daniel Levy er kendt som en benhård forhandler
Formand Daniel Levy er kendt som en benhård forhandlerProfimedia

Samtidig skal Lange udføre transfermæssige mirakler med den finansielle spændetrøje, som alle sportsdirektører bliver iført, når de bliver indlemmet i Daniel Levys regime.

Klubben er i den nyere fodboldhistorie nærmest på målstregen gået glip af spillere som Paulo Dybala, Eden Hazard og Joao Moutinho på toppen af deres karriere grundet Levys benhårde forhandlingstaktik, og de samme frustrationer kan man på Tottenhams vegne frygte, også bliver Lange til dels. 

Med alle mand fit for fight hører Tottenham til blandt mesterskabskandidaterne, men med langvarige skader til nogle af klubbens mest centrale spillere har efteråret 2023 i den grad understreget, hvor sårbar Tottenham-truppen er, og hvor stor forskellen er på de bedste og de næstbedste i truppen. 

Det betyder, at der med det samme bliver lagt et enormt ansvar på Langes skuldre i forhold til at identificere spillere, der kan forstærke truppen - og helst til overkommelige summer.

Til forskel fra andre sportsdirektører som Paul Mitchell, Franco Baldini, Damien Comolli og Frank Arnesen, der alle arbejdede under svære forhold hos Tottenham, synes der dog med ansættelsen af Postecoglou og Scott Munn at være være indledt en klar og tydelig strategi i forhold til, hvilken kultur klubben sigter på at implementere.

Og det kan gøre hele forskellen for Lange i bestræbelserne på at leve op til klubbens motto i januar måneds transfervindue:

"Audere est facere", "To dare is to do", "Hvo intet vover, intet vinder".