Tilbageblik: Da B1903 trak bukserne af Lerby's Bayern og sendte Gentofte Stadion i ekstase

Henrik Bauch
Søren Lerby på Bayerns trænerbænk
Søren Lerby på Bayerns trænerbænkČTK / imago sportfotodienst / imago sportfotodienst
For lidt over 33 år siden, helt præcist den 22.oktober 1991, led FC Bayern München et af klubbens mest ydmygende nederlag i Europa, da de blev slået 2-6 af B1903 i UEFA Cuppen. Denne kamp står stadig som et af de mørkeste øjeblikke i klubbens historie, et smerteligt minde for både spillere og fans.

Med store stjerner som Stefan Effenberg, Olaf Thon, Christian Ziege og Thomas Berthold, var der ikke mange der levende Gentofte-klubben nogen chance. B1903 var parallelt med kampene mod Bayern München netop blevet præsenteret som den ene part i tilblivelsen af FC København, der var blevet godkendt af DBU blot 14 dagen forinden.

Kampen begyndte ellers positivt for Bayern, da Mazinho bragte dem foran 1-0. Men kort efter udlignede danskerne, og allerede ved pausen stod det klart, at Bayern havde svært ved at kontrollere kampen.

Efter pausen brød holdet sammen og indkasserede fire mål inden for blot 31 minutter, heriblandt efter et straffespark og et fatalt boldtab. Fra minut 52 til 65 gik danskerne fra 1-1 til 4-1, og tappede den tyske storklub for deres sidste håb om at undgå en ydmygelse.

Markus Münchs reducering til 2-6 kort før slutfløjtet kunne ikke ændre kampens udfald, og håbet om en samlet sejr var så godt som forduftet.

Omvendt markerede anden halvleg en af de største præstationer af et dansk klubhold nogensinde i Europa. Kombinationen med tårnhøje Michael Manniche og de noget mindre tvillinger i Martin og Michael Johansen, var mere end de navnkundige Bayern-spillere kunne tøjle.

Søren Lerby lagde heller ikke fingrene imellem efter kampen, da han udtalte sig til pressen.

”Jeg har ikke mistet lysten til trænerjobbet, men jeg kunne da godt have fundet på noget, der var sjovere end det her”, lød det dengang fra den danske cheftræner.

Det tyske medie Kicker citerer også Lerby for en skarp udtalelse, der meget fint indkapsler det granatchok der indfandt sig i den sydtyske gigant.

”Vi har latterliggjort Bayern i hele Europa”, kom det fra Lerby.

I returkampen i München lykkedes det Bayern at vinde 1-0, men det var langt fra nok, og klubben blev slået ud af turneringen. Chancer til et tysk avancement var bestemt til stede, men 3'ernes målmand Palle Petersen stod en brandkamp, hvilket efterfølgende gav ham tilnavnet Palle Plankeværk.

Dette nederlag markerede et vendepunkt for Bayern München, som befandt sig i en turbulent periode efter at have fyret Jupp Heynckes blot få uger før.

Søren Lerby, klubbens nye cheftræner, havde store forventninger på sine skuldre, men holdets præstation i Danmark rejste tvivl om hans taktiske evner.

Den tidligere danske midtbanegeneral havde kun været i jobbet i få uger, efter at have overtaget det fra Jupp Heynckes, der måtte forlade posten efter et 1-4 nederlag til Stuttgarter Kickers – en beslutning, som Bayern-legenden Uli Hoeneß senere ofte kaldte for sin største fejl.

Lerby lagde ud med et 0-3 nederlag mod Borussia Dortmund, hvor han satte sit hold under unødvendigt pres med en dengang næsten ukendt firebackkæde. Derefter fulgte et 2-3 nederlag i Stuttgart. Så kom turen til Gentofte, hvor vendepunktet skulle komme for tyskerne

I stedet blev favoritterne udstillet og nåede et bundniveau, som hverken koryfæer som Rudi Völler, Gerd Delling eller Günter Netzer kunne have forestillet sig

På vanlig Bayern München-manér greb vicepræsident Franz Beckenbauer ind, og understregede nødvendigheden af disciplin og vilje blandt spillerne. Efter blamagen i Gentofte vandt Bayern deres efterfølgende Bundesligakamp mod Gladbach, hvor Der Kaiser kommenterede kravet med sit karakteristiske smil.

"Jeg er glad for, at spillerne lyttede til mig".

Ændringer blev hurtigt nødvendige, og sæsonen sluttede med, at Lerby blev afløst af Erich Ribbeck i foråret, mens målmand Toni Schumacher blev hentet ind for at stabilisere defensiven.

Bayern afsluttede sæsonen på en tiendeplads i Bundesligaen, hvilket tydeligt afspejlede klubbens kaotiske situation.

Gerry Hillringhaus, klubbens daværende målmand, har siden delt sine tanker om denne periode. Han beskrev holdet som et rod uden koncept, på trods af at de bestod af dygtige spillere. Hans ord indkapsler den frustration og skuffelse, mange Bayern-fans stadig husker som et af klubbens værste øjeblikke.

Selvom nederlaget mod B1903 var smerteligt for den tyske gigant, står det kun som den syvende største Europacup-nederlag i Bayerns historie.

Klubben har flere gange lidt større nederlag i europæisk sammenhæng, men denne kamp vil for evigt være et eksempel på, at intet hold må undervurderes i europæisk fodbold.

For danskernes vedkommende fortsatte eventyret da man i den efterfølgende runde slog Trabzonspor med danske Lars Olsen på holdet ud, inden italienske Torino med stortalentet Gianluigi Lentini blev endestationen i kvartfinalen.