Trods dopingmistanke og stor kritik: Kina udtager 11 atleter fra speget svømmesag til OL

Annonce
Annonce
Annonce
Flere
Annonce
Annonce
Annonce

Trods dopingmistanke og stor kritik: Kina udtager 11 atleter fra speget svømmesag til OL

26-årige Zhang Yufei har foruden sine fire olympiske medaljer også 11 VM-medaljer på CV'et, herunder to guldmedaljer.
26-årige Zhang Yufei har foruden sine fire olympiske medaljer også 11 VM-medaljer på CV'et, herunder to guldmedaljer. Attila Volgyi/Xinhua via AFP
Kina sender 11 af 23 svømmere fra en mulig dopingskandale til OL i Paris senere på sommeren.

Det skriver blandt andre nyhedsbureauet AFP.

Blandt de 11 er butterfly-eksperten Zhang Yufei, der vandt to guldmedaljer og to sølvmedaljer ved seneste OL.

De 23 svømmere afleverede positive dopingprøver kort før OL i Tokyo for tre år siden. De havde spor af hjertemedicinen trimetazidin i prøverne.

Men atleterne blev ikke midlertidigt suspenderet. Og sagerne kom først frem i offentligheden, da flere medier afslørede dem i april.

Det Internationale Antidopingagentur (WADA) accepterede således en forklaring om, at atleterne havde indtaget stoffet ubevidst gennem forurenet mad fra et hotelkøkken.

WADA's beslutning blev mødt af bølger af kritik fra flere kanter.

WADA gav derfor den schweiziske anklager Eric Cottier frie hænder og adgang til at gennemgå sagens indhold og give sin vurdering af agenturets behandling af sagen, som flere lande har krævet.

I slutningen af april lød meldingen, at Eric Cottier vil komme med sin konklusion to måneder senere, hvorfor den forventes at være på trapperne.

Anti Doping Danmark-direktør Kim Højgaard Ravn har som flere dog foreslået, at flere uafhængige anklagere gransker sagen og ikke kun den schweiziske.

"Der bliver rejst kritik på forhånd af vedkommendes tilstrækkelige uafhængighed, så der kan opstå uenighed om, hvorvidt konklusionerne kan tages for pålydende."

"For at undgå at det bliver et tema, når han kommer med sine resultater, kunne WADA med fordel for eksempel overveje at udvide anklagerteamet med yderligere en eller to uafhængige anklagere," sagde Kim Højgaard Ravn i maj.

Stoffet trimetazidin var også en del af den cocktail af medicin, som den russiske skøjteløber Kamila Valieva blev afsløret med under OL i Beijing i 2022. Hun blev i januar udelukket i fire år.

Hun hævdede, at stoffet havnede i kroppen, fordi bedstefaren havde lavet en dessert på et spækbræt, han også brugte til at knuse piller, som han tog på grund af hjerteproblemer.