Annonce
Annonce
Annonce
Flere
Annonce
Annonce
Annonce

Wout van Aert havde ingen at lege med i den store sandkasse: Sejrede suverænt i Zonhoven

Wout van Aert havde hele sandkassen for sig selv i den legendariske sandgrav, De Kuil, da han først var kørt fra konkurrenterne.
Wout van Aert havde hele sandkassen for sig selv i den legendariske sandgrav, De Kuil, da han først var kørt fra konkurrenterne.Profimedia
Otte gange i sæsonen har Wout van Aert nu sejret i cyklecrossløb, efter han søndag eftermiddag var suverænt bedst i det sandfyldte Zonhoven-cross. Her blev Mathieu van der Poel næstbedst, og hollænderen er tilsyneladende igen plaget af rygproblemer, ligesom det var tilfældet seneste sæson.

Der er Wout van Aert, og så er der alle de andre. Sådan ser det i hvert fald ud lige for tiden i cyklecrossens verden. For gang på gang har belgieren plantet modstanderne de seneste uger, og søndag gjorde han det såmænd lige igen.

Her blev det traditionsrige og historiske Zonhoven-cross således kørt, et løb der er en del af UCI's World Cup, og i det sandfyldte cross var der slet og ret ingen, der var i nærheden af den 28-årige belgier, der tog sin elitesejr nummer 80 i karrieren.

Det var ellers van Aerts evige rival, hollandske Mathieu van der Poel, der tog fronten af løbet på første omgang, men på et nyt element på runden i Zonhoven, en off-camber i den legendariske De Kuil sandgrav, styrtede van der Poel på første omgang, hvorefter van Aert åbnede et hul.

Herefter fik van der Poel, sammen med Michael Vanthourenhout og den World Cup-førende Laurens Sweeck, ganske vist lukket hullet igen til van Aert, men da van der Poel for anden gang røg en tur i jorden, fik van Aert endegyldigt åbnet et hul, som simpelthen ikke kunne lukkes igen.

Kunne nyde tilskuerne ekstra meget

Da van Aert først havde fået slået hullet til van der Poel, var det et hul, der udelukkende blev udbygget i løbet af resten af det hårde crossløb i Zonhoven, hvor van Aert en gang tidligere har vundet, tilbage i 2015, hvor der blev kørt Superprestige i Zonhoven.

Derfor var belgieren da også godt tilfreds med sin præstation, som på overfladen så legende let ud, hvilket det dog absolut ikke var ifølge belgieren.

"Det var virkelig hårdt, men med alle tilskuerne i den berømte sandgrav, var det virkelig fedt. I dag kunne vi nyde det endnu mere, fordi vi kørte igennem De Kuil en ekstra gang hver runde," kommer det fra Wout van Aert.

Sejren var den ottende i indeværende crosssæson for Wout van Aert. Også lørdag sejrede belgieren, da han var i sin helt egen klasse i Superprestigeløbet i Gullegem. Her kørte han ligeledes over målstregen i ensom majestæt.

Svært at fokusere med rygproblemer

Ensom majestæt har van Aert dog ikke været i hele sæson. Flere gange har belgieren været ude i drabelige dueller med føromtalte van der Poel. Dueller som i Heusden-Zolder betød en spurt mellem de to, hvor van der Poel dog rev foden ud af pedalen, som i Loenhout kastede en sjælden tremandsspurt af sig, med den britiske verdensmester Tom Pidcock som treer, og som i van Aerts hjemby, Herentals, ligeledes så ud til at skulle ende i en spurt mellem van Aert og van der Poel, indtil belgieren punkterede kort før mål.  

I det såkaldte Vlaamse Duinencross i Koksijde torsdag var van Aert dog helt suveræn, og det var han altså igen søndag, hvor van der Poel som bekendt styrtede hele to gange, højst usædvanligt for den ellers normalt teknisk eminente hollænder. Der er dog en god forklaring på de to styrt.

"Min ryg gør ondt igen, det er meget frustrerende. Det er meget svært at holde fokus, når det eneste, jeg kan tænke på, er smerten i ryggen. Du er nødt til at være 100 procent fokuseret i sådan et løb, og det kan jeg ikke være i øjeblikket. Jeg kan måske køre det tempo, jeg gerne vil, i en halv runde, men så er jeg nødt til at holde tilbage på grund af smerten. Det er meget frustrerende," forklarer van der Poel ifølge Wielerflits.

Trods smerterne fik van der Poel slået et hul til de to nærmeste forfølgere, den belgiske duo Michael Vanthourenhout og Laurens Sweeck.

Sandmand udbygger føring

Netop Laurens Sweeck, 'Sandmanden,' og Michael Vanthourenhout indtager henholdsvis første- og andenpladsen i den samlede stilling i UCI's World Cup. Derfor var det vigtigt for dem begge at holde sig til, og her var det førstnævnte, der endte med at gøre det bedst.

Laurens Sweeck er nemlig kendt for sine evner i sand, hvilket løbet i Zonhoven altså har masser af, og derfor fik Sweeck da også plantet Vanthourenhout på løbets afgørende runder, hvorfor Vanthourenhout måtte tage til takke med en plads lige udenfor podiet.

Dermed udbygger Sweeck også sin føring i den samlede World Cup, hvor han nu står noteret for 333 point mod Vanthourenhouts 309. Tredjepladsen tilhører Eli Iserbyt, der dog ikke har været til start i de seneste tre World Cup-løb, efter belgieren ellers startede sæson med at vinde de første tre World Cup-afdelinger.

Først 22. januar er der igen World Cup-cyklecross, når der for første gang afvikles UCI-cyklecross i spanske Benidorm. Også her er der lagt op til point på kontoen for Laurens Sweeck, for igen er der altså masser af sand på ruten.

Inden da skal der dog afvikles en masse nationale mesterskaber, blandt andet det danske der køres 15. januar omkring cyklebanen i Ballerup. Mens der ikke var nogen danskere til start hos hverken eliteherrerne eller -kvinderne ved dagens World Cup i Zonhoven, var der masser af dansk islæt i de andre rækker. Den mest nævneværdige præstation kom fra 17-årige Daniel Weis Nielsen, der kørte en ottendeplads hjem hos juniorherrerne.

Top 10 i UCI World Cup Zonhoven

1. Wout van Aert, 28 år, Belgien

2. Mathieu van der Poel, 27 år, Holland

3. Laurens Sweeck, 29 år, Belgien

4. Michael Vanthourenhout, 29 år, Belgien

5. Quinten Hermans, 27 år, Belgien

6. Lars van der Haar, 31 år, Holland

7. Niels Vandeputte, 22 år, Belgien

8. Jens Adams, 30 år, Belgien

9. Kevin Kuhn, 24 år, Schweiz

10. Corné van Kessel, 31 år, Holland